Fiter i Rosell 2019

posted in: Veredicte Nit | 0

CERCLE DE LES ARTS I DE LES LLETRES
XLII ANIVERSARI DE LA NIT LITERÀRIA ANDORRANA


La Massana – Principat d’Andorra 2019

Acta Jurat

Premi Fiter i Rossell de novel·la

Dotat pel Govern d’Andorra

Reunit el jurat del premi Fiter i Rossell de novel·la del cartell de premis de la XLII Nit literària que organitza el Cercle de les Arts i de les Lletres i dota el Govern d’Andorra, format per Enric Canals, Jordi Pasques i Anna Martí, s’ha emès el veredicte següent d’acord amb les bases.

El jurat valora molt positivament el nombre d’originals presentats, 14 en total, així com la qualitat d’alguns d’ells i per aquest motiu declara finalistes les obres: L’espia que va estimar en Lluís Companys i Princesa Salomé.

Després de les corresponents valoracions i de les votacions finals, el jurat ha acordat declarar obra guanyadora d’aquesta edició del premi Fiter i Rossell l’original presentat amb el títol:

L’ombra del capità

Oberta la plica resulta ser-ne autor el senyor Joaquim Brustenga i Etxauri.

El jurat vol destacar especialment d’aquesta novel·la el fet de passar a la ficció un tema relativament poc conegut i menys com a tema novel·lístic en català, que és l’esclavisme lligat en aquest cas amb les Antilles espanyoles i en especial amb l’illa de Cuba, encobert en el cas de la novel·la amb el comerç de vi, bales de cotó i sucre. L’obra té dos plans narratius: un que ens situa als temps actuals i un altre molt efectiu situat al segle XIX que és el quadern de bitàcola del capità que dóna títol a la novel·la. Una novel·la per cert on res és el que sembla i que mostra dues realitats ben diferents: la catalana i la cubana, descrita aquesta a partir d’un gran coneixement per part de l’autor que es tradueix en l’ús del llenguatge, en la visió del país i de la seva societat. L’autor a través del quadern del Capità fa una dura denúncia del tràfic d’esclaus, que es podria sintetitzar en la frase que encapçala l’obra de Fiódor Dostoievski: “Comparar la crueltat de l’home amb la de les feres és insultar les feres”

EL JURAT
Enric Canals
Jordi Pasques
Anna Martí

Andorra la Vella, 30 d’octubre de 2019

Comments are closed.